Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011

Ένας στους τέσσερις δεν μπορεί να πληρώσει τα δάνειά του

Αποκαλυπτικά για τη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλά νοικοκυριά είναι η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στον τομέα της εξυπηρέτησης των δανείων, καταγράφεται μια εντεινόμενα αυξανόμενη δυσπραγία των ιδιωτών και των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις.

Κάτι το οποίο όπως δείχνουν τα στοιχεία επιδεινώνεται μήνα με το μήνα.
Ένα στα τέσσερα καταναλωτικά δάνεια, συμπεριλαμβανομένων και των πιστωτικών καρτών, δεν πληρώνονται.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 οι επισφάλειες αυξήθηκαν κατά 6 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά, σε όλες τι κατηγορίες δανείων.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριών μηνών, δηλαδή το χρονικό διάστημα που τα κατατάσσει στις επισφάλειες, αντιστοιχούν στο 13% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ποσοστό αυξημένο κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, από 10,5% το Δεκέμβριο του 2010.

Στην κορυφή των προβληματικών δανείων εξακολουθούν να παραμένουν τα καταναλωτικά δάνεια, το 24% των οποίων βρίσκεται σε καθυστέρηση.

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η αύξηση των καθυστερήσεων στα στεγαστικά δάνεια, το 12% των οποίων δηλαδή δάνεια ύψους περίπου 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν πληρώνονται στην ώρα τους. 

Το 2011 είναι επίσης η πρώτη χρονιά κατά την οποία καταγράφεται δραματική επιδείνωση στον επιχειρηματικό τομέα, όπου νέα δάνεια ύψους σχεδόν 3 δισ. ευρώ άλλαξαν κατηγορία από εξυπηρετούμενα σε καθυστερούμενα, αυξάνοντας το ποσό των επισφαλών επιχειρηματικών δανείων στα 13,6 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

πηγη  http://www.madata.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου